FECA-PECA Horgászbolt :: A horgászbolt webáruház :: Shimano horgászbot, shimano horgászorsó, SPRO horgászbot, SPRO horgászorsó, Rapala wobbler, Marosmix termékek, egyéb horgász cikkek.
Horgász információk
 

  Híreink

Ilyen még nem volt! – A kiflibojli-készítő szerszám megérkezett

A kenyérrózsát – és az egyéb pékárukból készített csalikat – már régóta eredményesen használják a horgászok a különböző békéshalak becserkészésére. Viszont ezeknek az egyszerű, de népszerű csaliknak van egy nagy hátránya: könnyen leesnek, leáznak a horogról. A Maros Mix-Tubertini csapat teszthorgászai ismét egy olyan szerszámot fejlesztettek ki, mely segítségével a fenti problémát megoldhatjuk. Használata gyerekjáték, és akár az uzsonnájából is a legfogósabb csalit tudja produkálni a horgász.

A Maros Mix cég egyik célja, hogy minden évben próbáljon előrukkolni valami olyan kurrens termékkel, amit még garantáltan nem gyártott előtte senki. Ezek a termékek nem feltétlenül halcsalik. A tavalyi évben például nagy sikert aratott eszköz volt Erdei Attila Pelletnyomó készüléke és a hozzá tartozó pelletporok. A készülék különlegességét az adja, hogy a horgászok a legfrissebb csalit készíthetik el a nyomó segítségével otthonukban. Erre a külföldi forgalmazók is hamar felfigyeltek és megtalálták a benne rejlő lehetőségeket. Nem is tétlenkedtek, hiszen számos országban már kapható a pelletnyomó.

Csavarozzuk bele a sablont a csalinyomó
végén található menetbe

A cserélhető fej belső, ívelt része alakítja
ki a csali végső formáját

Az idei újdonságra visszatérve, fontos megemlíteni, hogy ez szintén egy eszköz, mellyel magunk készíthetjük el a horogra szánt csalinkat, de a pelletnyomóval szemben ez a szerszám a vízparton tölti be igazán a szerepét. Itt tudjuk ugyanis elkészíteni egy határozott mozdulattal a csalit. A kiflibojli-készítő szerszám a legerősebb kéz nyomóerejét is elviseli. Nem kell attól tartani, hogy elhajlik és tönkremegy, mivel anyaga kiváló minőségű felületkezelt acél. Ennek az óriási erőnek köszönheti az elkészített horogravaló a fogósságát. A kenyérgolyó ugyanis szárazon rendkívül kemény, de amint vízhez ér, látványos változáson megy keresztül. Azonnal elkezdi magába szívni a vizet, ennek következtében pedig térfogata megnő és rózsaszerűen elkezd szétnyílni, kapásra ingerelve az etetésen tartózkodó halakat.
Ez a szivacsos állag természetes hatást vált ki a halakban, így könnyebben fel is szippantják a benne található horoggal együtt.
A kiflibojli-gyártó készülékkel elkészített csali további előnye még, hogy segítségével ötvözni tudjuk a különböző csaligyúrmák horogállóságát és a kenyérrózsa halakra gyakorolt vonzerejét.

A szakszerű és precíz kivitelezésnek köszönhetően
a szerszámot jól szét lehet nyitni. Ennek előnye,
hogy a nagyobb méretű, vastagabb kenyerekből
is tudunk csalit készíteni

Hol használhatjuk?
Álló- és folyóvízen is bárhol, hiszen ezek a frissen készített kiflibojlik még erős áramlásban is kiválóan viselkednek a horgon. A paducos, márnás szakaszokon is remekül alkalmazhatjuk. Ekkor célszerű a legkisebb, 6 mm-es csalikat, apró (14-es) hosszú szárú horgokra feltűzni.
Akár nagy távolságra is:
Gondoljunk csak bele, hogy mi történne, ha feederes végszerelékünk horgát kenyérrózsával szeretnénk felcsalizni. A csali már a dobás pillanatában a hátunk mögött landolna, vagy ha ki is bírná az erőteljes lendítést, a becsapódás pillanatában válna le a horogról. Ezek után valószínűleg a nyugtalanság lenne úrrá a horgászon, hogy „vajon lehet még csali a horgon?".  A szerszámmal készített csali garantáltan horgon marad, sőt tesztjeinken kiderült, hogy akár több, egymást követő dobást is kibírt. Megázva pedig hasonlóképpen működik, mint a kenyérrózsa. Ez is növeli ennek a kiváló, egyszerű csalinak a felhasználhatóságát.
A nagy távolságnak pedig megvan az az óriási előnye, hogy a parttól távolabb tartózkodó, óvatos uszonyosokat is képesek leszünk elérni és megfogni. Ergo: mivel a parti horgászok zöme nagy valószínűséggel még nem használt ilyen jellegű csalit ekkora távolságban, ebből következik, hogy az óvatos halak bátrabban veszik fel a horgot.

Egy erős mozdulattal szorítsuk össze a szerszámot...

... majd szakítsunk ki egy darabkát a kenyérből

 

Elkészült a csaligolyó

Mitől marad a horgon?
Az erős nyomás miatt a csali közepe kemény lesz (de még horogra tűzhető), így kiválóan alkalmas akár hajszálelőkén való felkínáláshoz, vagy ha nem szeretjük ezt a megoldást, akkor hagyományos módon horogra tűzéshez.
Korábbi tesztjeinkből kiderült, hogy 2 nap (nem elírás!) elteltével is a horgon marad a kenyérgolyó.

Ha a kenyér belsejét használjuk fel,
akkor élénkebb színű csalit kapunk

Többórás áztatás után sem esik le csalink a horogról

Pillanatok alatt fogós csalit tudunk készíteni
a különböző pékárukból

 

Aromázva:
Az emberi fantázia korlátlan. Mint a legtöbb csalit, ezt is kiválóan lehet ízesíteni, aromásítani. A mellékelt fotón is jól látszik, hogy a kenyérgolyóról szépen lassan leoldódó dip vonzó felhőt képez a horog körül, így garantáltan felkelti a halak érdeklődését.

Akár aromásíthatjuk, ízesíthetjük is a csaligolyókat

A lassan oldódó aromafelhőnek nem tudnak ellenállni a halak

 

 A vízben látványos átalakuláson megy keresztül a csali

A Maros Mix csalinyomó paraméterei, teljesítménye és előnyei, röviden összefoglalva:
• 8, 10 és 12 mm átmérőjű csalikat készíthetünk vele.
• A nyomófejek cserélhetőek, tehát a számunkra ideális csalit tudjuk elkészíteni, pillanatok alatt.
• A szerszám rendkívül erős, felületkezelt acélból készült. Ennek köszönhetően élettartama 1000 év, plusz egy nap :)
• Minden horgásznak ajánljuk, aki a békéshalakat szeretné üldözőbe venni.
• A legerősebb kéz nyomóerejét is elviselő szerszám.
• Praktikus, mivel nem túl nagy a szerszám. Akár egy kisebb horgászdobozban is könnyedén elfér.
• Akár az uzsonnánkból is a legfogósabb csalit tudjuk produkálni.
• Használatát nem kell betanulni.

Tipp 1:
Ha a kelleténél szárazabb kenyeret vittünk magunkkal, akkor sincs gond, szenteljük be (kevés vízzel permetezzük le) azt használat előtt, így a csalinyomóval készült csali sokkal tartósabb lesz.

Tipp 2:
Célszerű friss pékárúból készíteni a csalikat, ezek a golyócskák ugyanis sokkal lassabban oldódnak, puhulnak fel.

Tipp 3:
A kenyeret helyezzük zacskóba, így nem tud kiszáradni a horgászat ideje alatt.

Tipp 4:
Hatásos lehet a kenyérhéj enyhe nedvesítése. Az ebből készült csali színe sötétebb lesz, és enyhe pörkölt illata vonzó lehet a halak számára.

Tipp 5:
Keménysége is növelhető a golyócskáknak. Ebben az esetben duplán kell kiszaggatni a csalit. Vagyis az első elkészítése után a golyót a nyomófejben kell hagyni, és meg kell ismételni a műveletet. Az így kapott kiflibojli sokkal tömörebb lesz, és ázás után még nagyobb méretűre  duzzad.
Bátran kijelenthetjük, hogy a csalinyomó felhasználása olyan sokrétű, hogy ez a cikk, terjedelme miatt sem lenne alkalmas arra, hogy részletesen bemutassuk. Sőt, mi a csapat teszthorgászai sem fedeztük még fel igazán ezt a szerszámot. Sokat használjuk, de minden alkalommal tartogat számunka meglepetéseket. Amennyiben észrevételeik vannak a termékről vagy egyéb fejlesztésekről, nyugodtan keressék fel fórumunkat, ahol a csapat tagjai válaszolnak kérdéseikre.
A cikkünk folytatásában megmutatjuk, hogyan viselkedik a kiflibojli-készítő szerszám éles helyzetben, valamint újabb csalizási praktikákat is bemutatunk majd.


 

írta: Egedi Róbert
Pintér Tamás felvételei



 

 

 

 

 


 


   A kosár üres

Kérjük adja meg e-mail címét:
 Feliratkozom
 Leiratkozom